«

»

Miért növények? Miért fitotherápia? Miért Alveo?

Dr. Zincsenkó Irén pszichiáter

Az ember léte elképzelhetetlen növények nélkül! A társadalom fejlődésével bővült a növények használati területe is. Nem csupán az étrend bővítésében, de az építészetben, a kozmetikumok elkészítésében, különböző iparágakban és sok más területen is.

A Középkorban a fűszernövények érték-mérceként szerepeltek adás-vételnél hasonlóan a pénzhez.

Körülöttünk, néha közvetlen lábaink alatt kolosszális mennyiségű hasznos növény létezik, melyek tulajdonságairól nincs tudomásunk! A lehetséges felhasználási területük szerteágazó -lehet gyógyító, ehető színező vagy éppen aromatikus, inszekticid, kozmetikai vagy egyszerűen dekoratív növény.

A fitotherápia előtörténete egyforma a világ minden részén! Ez, úgymond az őskori orvoslás bizonyos etapja, amikor is az ismeretek felhalmozódása a különböző növények hatásáról a szervezetre az ember mezőgazdasági folyamatok elsajátításakor történt. Akkoriban még nem különböztettek meg ehető ill. gyógyhatású növényeket, sőt orvoslás sem létezett, mint külön tudomány. Ebben az időben az első ismeretek a növények hatásáról a hibák és próbák módszerével halmozódtak fel. A gyógyító ismeretek és képességek párhuzamosan fejlődtek a mezőgazdaság és kereskedelem által, mégpedig a különböző népek, emberek ismereteinek megosztása, információcsere eredményeként.

A teljes szöveg megtekintéséhez kattintson ide.